Proč se slaví Mezinárodní den žen?

Mezinárodní den žen (ve zkratceMDŽ ) se slaví každý rok 8.března. Spoustu z nás ale neví, proč ho vůbec slavíme. Dostal jsem za úkol to zjistit a byl jsem překvapený. Den žen totiž připomíná boj švadlen z New Yorku.

Mezinárodní den žen připomíná boj newyorských švadlen za rovnoprávnost

Pomohlo mi pátrání na internetu. Je to mezinárodní svátek, který je stanovený v organizacích spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908 na 8. března. V ČR je tento svátek významný od roku 2004.

Ženy chtěly mít volební právo, volnost a pronikat do veřejného života. Demonstrovaly pravidelně každou neděli až do prvního velkého shromáždění 8. března 1908. Datum 8. března se ale ustálil až po první světové válce a mezinárodně uznán byl až v roce 1975.

V roce 1908 se pak sešlo několik tisíc žen a pochodovalo ulicemi v New Yorku. Demonstrovaly za zkrácení pracovní doby, zvýšení mezd, volební právo a za politická a hospodářská práva pro ženy. Od tohoto roku se pak ve Spojených státech začal slavit poslední únorovou neděli „Národní den žen“. V Evropě byl Den žen zaveden o dva roky později, v roce 1910, na druhé mezinárodní konferenci socialistických žen v Kodani, kdy se z tohoto dne stal mezinárodně oslavovaný den na návrh Clary Zetkinové, německé socialistky a zakladatelky dělnického ženského hnutí. Clara Zetkinová prosadila pořádání mezinárodního svátku za účelem boje za volební právo žen. V Kodani tak došlo k proklamování Mezinárodního dne žen na počest boje žen za svá práva a dosažení volebního práva. Poprvé se ženy takto organizovaně sešly o rok později, v roce 1911, v několika evropských zemích, mimo jiné také v Rakousko-Uhersku.

zdroj: https://padesatprocent.cz/cz/proc-se-slavi-mdz

V České republice se tento svátek více slavil před rokem 1989 v době komunistického režimu. Nyní se od roku 2004 tradice pomalu obnovuje. Ankety však ukázaly, že mnoho lidí neví, proč se MDŽ slaví.

 

autor článku: Josef Šafařík

Napsat komentář